WAT ZEGGEN EXPERTS?

Gezondheidswinst door schone lucht

luchtvervuiling amsterdam

Het RIVM heeft onderzoek gedaan naar de relatie tussen luchtvervuiling en levensduur. 

In 2015 publiceerden zij die resultaten. Daarbij werd gebruikt gemaakt van de gegevens van 7 miljoen mensen. RIVM-onderzoeker Paul Fischer vertelt dat in dit onderzoek naar luchtverontreiniging in Nederland werd vastgesteld werd dat toentertijd mensen in Nederland 13 maanden minder lang leven door luchtverontreiniging.

Paul Fischer

RIVM-onderzoeker

Veertig procent van de Nederlanders heeft dit onderwerp (red. luchtkwaliteit in huis) nooit bestudeerd. Mensen zijn zelf best tevreden over hun luchtkwaliteit in huis met een gemiddelde beoordeling van een 7*. Terwijl, 1 in 7 huizen niet voldoen aan de WHO richtlijnen voor een gezond binnenhuis klimaat. Dat zijn zo’n 500,000 huizen, alleen al in Nederland.

“Het kennisniveau is nog niet op peil en toch zijn Nederlanders best tevreden over de lucht in huis. Dat is wel reden tot zorg. Onbekend maakt wellicht onbemind. Hoewel kleine aanpassingen in huis heel veel kunnen doen voor onze gezondheid ,” licht Piet Jacobs, senior researcher bij TNO, toe.

Piet Jacobs

Senior Researcher TNO

Uit Brits onderzoek blijkt dat ook bij mensen die in lichte mate aan fijnstof worden blootgesteld, de risico’s op hartziekten groter zijn. Dat betekent dat de fijnstofnormen die nu worden gehandhaafd niet voldoende zijn om ons te behoeden voor gezondheidsrisico’s. “Er kan absoluut meer gedaan worden om de hoeveelheid fijnstof in de lucht terug te dringen,” aldus hoogleraar volksgezondheid Lex Burdorf.

cardiologen

onderzoek Queen Mary Universiry

De laatste jaren wordt steeds meer duidelijk over de gevolgen van luchtverontreiniging op de gezondheid. Alleen blootstelling aan fijnstof is verantwoordelijk voor zo’n 4% van de ziektelast in Nederland.

Na roken is luchtverontreiniging daarmee één van de belangrijkste risicofactoren voor de gezondheid. Daarmee staat het gelijk aan overgewicht en te weinig beweging.

Lex Burdorf

Professor Volksgezondheid Erasmus Universiteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *