Blog

Gezondheidsverbetering @home in 4 stappen

Dit zijn volgens NASA de 10 beste luchtzuiverende planten

NASA onderzoek luchtzuiverende planten

Hoewel je NASA niet direct zou associëren met kamerplanten, deed het onderzoeksinstituut eind jaren ’80 een onderzoek naar het vermogen van planten om de lucht te zuiveren. Een gezonde woonomgeving is essentieel voor het welzijn van een mens, en kamerplanten dragen daar meer aan bij dan je zou denken.

Planten kunnen aanzienlijk bijdragen als luchtzuiveraar. Daarmee wordt het ineens een stuk logischer dat NASA een Clean Air Study heeft uitgevoerd, waaruit bleek welke kamerplanten het beste benzeen, formaldehyde, trichloorethyleen, xyleen en ammoniak uit de leefomgeving verwijderen. Deze chemicaliën werden destijds al in verband gebracht met nadelige gezondheidseffecten zoals hoofdpijn, duizeligheid en oogirritatie.

Dr. B.C. Wolverton leidde het onderzoek zo’n 27 jaar geleden en volgens de resultaten zijn de lepelaar en Peace Lily de beste planten om de lucht te zuiveren. NASA adviseerde ook om ten minste één plant per 10 vierkante meter te hebben, en hoewel dit onderzoek vrij oud is, wordt het door velen nog steeds beschouwd als het meest uitgebreide en nauwkeurige tot nu toe. Het draagt allemaal bij aan Healthy Houses.

Deze planten filteren de lucht op:

  • Trichlooretheen (zit bijvoorbeeld in inkt en verf en kan ondermeer voor hoofdpijn zorgen)
  • Formaldehyde (zit bijvoorbeeld in synthetische stoffen en zorgt o.a. voor irritaties)
  • Benzeen (zit bijvoorbeeld in plastic en schoonmaakmiddelen en zorgt o.a. voor irritaties)
  • Ammoniak (zit bijvoorbeeld in chemische schoonmaakmiddelen en zorgt o.a. voor duizeligheid en irritaties aan luchtwegen en ogen)
  • Xyleen (zit in o.a. verfproducten en zorgt voor irritaties aan ogen en luchtwegen)

Omdat je wel een aantal planten moet plaatsen voor een luchtzuiverend effect, bundelt AIRIAS deze direct in een arrangement van 9 stuks middels verticale plantenbakken. Hiervoor werken we samen met Karoo, prijswinnend Belgisch design.  

Scroll naar beneden om de infographic over luchtzuiverende planten te bekijken. AIRIAS biedt plantenarrangementen op maat op de webshop en op basis van metingen!

planten die nasa heeft onderzocht op luchtzuiverende krachten

1. Luchtzuiverende eigenschappen lepelplant

De lepelplant of spathiphyllum is zo’n beetje de spierbundel onder de luchtzuiveraars, omdat hij álle onderzochte chemische stoffen uit de lucht filtert. Qua verzorging is deze plant ook redelijk gemakkelijk en hij zelf aangeeft wanneer hij water nodig heeft met hangende bladeren.

Niet voor niets dus dat de Lepelplant in het logo van AIRIAS terugkomt…want luchtzuiverend, gemakkelijk én mooi (daar identificeren we ons graag mee).

Standplaats: licht tot schaduw | Water: wekelijks veel water | Snoeien: de uitgebloeide bloemen verwijderen | Extra: flexibele sterke plant.

2. Chrysant

Chrysanten (chrysanthemum morifolium) zien er niet alleen fleurrijk uit, ze filteren ook benzeen, formaldehyde en alle andere onderzochte chemische stofjes uit de lucht. Zet ze op een lichte plek (niet direct in de zon) en geef ze dagelijks water. Ook deze mooie én nuttige plant is giftig voor huisdieren.

3. Drakenbloedboom

Voor ruimtes waar weinig licht is, is de drakenbloedboom perfect. Geef hem geregeld water én zorg ervoor dat hij uit de buurt blijft van huisdieren.

4. Sanseviera

De sansevieria, ook wel vrouwentong genoemd, is sterk en kan goed tegen de droge warmte van de centrale verwarming. Daarnaast heeft de plant de eigenschap dat hij onder andere formaldehyde (een stof in schoonmaakmiddelen, toiletpapier, weefsels en producten voor persoonlijke verzorging) uit de lucht filtert. Omdat hij niet veel licht nodig heeft, voelt-ie zich ook thuis in de bad- en slaapkamer. De sansevieria is wel giftig voor huisdieren.

5. Klimop

De klimop, of de hedera helix, kennen we vooral van buiten in de tuin, maar de plant is ook heel geschikt om binnenshuis de lucht te zuiveren. Zo is de klimplant goed in het verwijderen van formaldehyde, een stof die in vrijwel elk binnenklimaat voorkomt. Daarnaast kan hij goed trichloorethyleen en benzeen opnemen uit de lucht. De plant is giftig voor huisdieren.

De klimop zit ook in het plantenarrangement van AIRIAS

6. Dracena frargans

De Dracaena fragrans Massangeana is met zijn grote sterke stam en puntige groene bladeren een opvallende en fraaie kamerplant. In de juiste pot kan hij tot wel drie meter hoog worden! Bovendien is-ie erg goed in het zuiveren van giftige stoffen uit de lucht, zoals formaldehyde en benzeen.

7. Graslelie

Als je moeite hebt om kamerplanten in leven te houden, moet je de graslelie in huis halen. Supersimpel te verzorgen en zelfs je huisdieren kunnen er veilig aan knagen. Ook op veel kantoren heeft hij een plekje, want het is een veerkrachtige plant die de lucht zuivert.

8. Epipremnum aureum

Deze sierlijke klimplant met z’n hartvormige bladeren staat mooi in elke kamer. Makkelijk te verzorgen, ook geschikt als hangplant en krachtig in het filteren van een aantal giftige stoffen uit de lucht binnenshuis. Probeer wel te voorkomen dat je huisdieren erop sabbelen, want deze sierplant is giftig voor ze.

9. Stokpalm / bamboepalm

Heb je weinig licht in huis? Er is geen enkele kamerplant die donkerder kan staan dan de stokpalm, of rhapis. Krijg hij weinig zonlicht, dan zal de stokpalm zijn mooie donkergroene kleur behouden. Plaats je de palm liever op een lichte plaats, laat hem dan geleidelijk wennen aan direct zonlicht. Nog een voordeel: de plant vormt geen enkel gevaar voor huisdieren.

10. Gerbera

Of je ‘m nou in de badkamer, keuken, woon- of slaapkamer zet: de gerbera heeft het overal naar zijn zin, zolang er maar voldoende licht is. Nog meer goed nieuws: de plant is veilig voor kat en hond.

Conclusie: luchtzuiverende planten feit of fabel?

NASA toont aan: Planten hebben wel degelijk een luchtzuiverende functie en hier zitten ook ware spierbundels bij. Wel is het zo dat een plantje hier en daar onvoldoende effect geeft. Planten zijn een mooie aanvulling maar géén alternatief voor ventilatie en luchtreinigers. Wel dragen ze óók bij aan de ontspanning en reduceren stress. Daarom ook dat AIRIAS heeft gekozen voor een vertikale plantenbak met 9 luchtzuiverende planten.

Bron | mnn.com, gezondNU, Wikipedia