Geschreven door: Neeltje Denissen
In oktober stond ik op de VT wonen beurs. Daar heb ik met 100-en Nederlanders gesproken over luchtkwaliteit én de systemen die nu al vaak gebruikt worden voor een gezonder leefklimaat. Vaak kreeg ik als antwoord ventileren (jammer dat de luchtkwaliteit buíten alle fijnstof normen overstijgt) en luchtreinigende planten (mooi streven, maar investeer dan ook in véél planten -zie ook verticale planten arrangementen AIRIAS).
Maar bovenal hoorde ik veel Nederlanders over warmteterugwinsystemen (WTW-systemen). Deze zijn duidelijk populairder geworden.
Let wel: bouwnormen zullen nooit méér doen dan wordt voorgeschreven én het RIVM adviseert: hoe minder fijnstof, hoe beter.
Maar alle reden dus voor een blog over luchtkwaliteit én energiebesparing met WTW-systemen.
Zoals jullie weten, verzorg ik ook demo’s aan huis. En om met de deur in huis te vallen: die kookpiepen zie ik óók bij WTW-systemen (afhankelijk ook van het type systeem en onderhoud filters)… Óók heb ik klanten gesproken die nog regelmatig zwarte filters uit de luchtreinigers halen…ondanks deze systemen.
Oftewel: Hoewel WTW-systemen absoluut voordelen bieden (ik zie dit zeker terug in metingen), bestaan er nog steeds problemen die ze niet volledig kunnen oplossen. Dit artikel zal de werking van WTW-systemen bespreken, benadrukken waarom ze niet alle luchtverontreinigingen kunnen verwijderen, en waarom het zinvol is om te investeren in luchtreinigers voor een gezonder binnenklimaat.
Wat is een WTW-systeem?
Een Warmteterugwinsysteem, kortweg WTW-systeem, is een ventilatiesysteem dat verse buitenlucht binnenhaalt en gebruikte binnenlucht afvoert. Het unieke aspect van een WTW-systeem is dat het de warmte uit de afgevoerde lucht hergebruikt om de verse buitenlucht te verwarmen. Hierdoor wordt er minder energie verspild, wat resulteert in een efficiëntere manier van ventileren.
WTW-systemen: voldoende luchtfilter huis voor gezonder binnenklimaat?
WTW-systemen helpen zeker bij het handhaven van een gezond binnenklimaat. Ze verminderen vochtproblemen, minimaliseren temperatuurschommelingen en voorkomen energieverlies door ventilatie. Bovendien kunnen ze allergenen en sommige verontreinigende stoffen verminderen door filters en warmteterugwinning. Dit betekent dat de lucht die in huis binnenkomt, schoner is.
Waarom ontstaat er nog steeds fijnstof in de woning?
Ondanks deze voordelen kunnen WTW-systemen niet voorkomen dat fijnstofdeeltjes en andere luchtverontreinigingen de woning binnendringen. Buitenlucht kan nog steeds schadelijke stoffen bevatten, zoals pollen, schimmelsporen en fijnstof (zorgt voor 80% van de gezondheidsschade door luchtverontreiniging), die door het systeem naar binnen worden gebracht.
Bovendien kunnen fijnstofdeeltjes zich ophopen in de woning door activiteiten bínnenshuis zoals koken en het branden van kaarsen. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen, vooral bij mensen met ademhalingsaandoeningen.
Kwaliteitsverschillen in WTW-systemen
Niet alle WTW-systemen zijn gelijk. Er bestaan kwaliteitsverschillen tussen merken en modellen. Goedkopere systemen kunnen minder efficiënt zijn in het filteren van de lucht en het handhaven van een constante luchtkwaliteit. Daarom is het van cruciaal belang om te investeren in een hoogwaardig WTW-systeem dat is uitgerust met effectieve filters en regelmatig onderhoud krijgt. Dit zal helpen om de luchtkwaliteit in de woning te verbeteren.
Onderschatting van bouwbesluiten
Een ander probleem is dat de bouwbesluiten achterlopen op de veranderende normen en het groeiende bewijs van de schadelijke effecten van luchtvervuiling binnenshuis. Hierdoor worden huizen soms gebouwd met WTW-systemen die niet voldoende bescherming bieden tegen luchtverontreinigingen.
Waarom investeren in een luchtreiniger zinvol is
Hoewel WTW-systemen zeker bijdragen aan een gezonder binnenklimaat, kunnen ze niet alles oplossen. Een aanvullende oplossing is het gebruik van luchtreinigers.
Luchtreinigers zijn ontworpen om de lucht in de woning grondig te zuiveren door deeltjes, allergenen, geuren en schadelijke gassen te verwijderen. Hoe hoger de medische gradatie HEPA filter, hoe harder een systeem ook moet werken om de lucht hierdoorheen te persen.
Ze vormen daarom nog steeds een essentiële aanvulling op WTW-systemen, vooral in gebieden met hoge luchtverontreiniging.
In conclusie
kunnen WTW-systemen aanzienlijke voordelen bieden voor het handhaven van een gezond binnenklimaat in uw huis (goed bezig in de missie “een gezonder leefklimaat voor iedereen”). Ze zorgen voor een betere luchtkwaliteit en energie-efficiëntie. Bird!e zal ook niet omvallen…want de CO2 zal met een goede circulatie nooit te hoog worden. Echter, gezien de beperkingen in het verwijderen van fijnstof en andere luchtverontreinigingen, en het feit dat bouwbesluiten soms tekortschieten, is het nog steeds zinvol om te investeren in een luchtreiniger. Daarnaast gaven ook veel mensen aan dat een WTW teveel energie kostten, teveel herrie maakt…of dat mensen good old ventilatie door open deuren en ramen misten. Twijfel je nog? Schroom niet en boek een demo. Ik overtuig je graag met maatwerk bewijzen 🙂