Blog

Gezondheidsverbetering @home in 4 stappen

Zelf meters testen in de kinderkamers openbaarde vele bronnen van vervuiling…helaas

Geschreven door: Neeltje Denissen

Aanleiding luchtkwaliteit meter kinderkamer

Een nieuw avontuur: voor mezelf beginnen! Vanuit mijn zorgachtergrond kende ik de risico’s van luchtvervuiling en ik had natuurlijk die gevreesde biomassacentrale die in mijn achtertuin zou komen. Sterker nog: schone lucht leidt tot net zoveel gezondheidswinst als gezonde voeding en voldoende beweging. Maar waarom is er dan zo weinig te vinden op dit gebied?

Hoe schoon is jouw lucht?

Dus aan de slag met zelf testen…in een nieuwbouwhuis….aan het water…mechanische ventilatie, lekker vaak doortochten. Niets mis mee, toch?

Helaas….ik testte ondermeer meters in de kamer van mijn zoontje. Die hadden we net opnieuw ingericht want hij wilde meer superhelden dingen. Dus daar lag ook een nieuw kleed…€ 50,- en rook inderdaad wel een beetje.

Schadelijke chemicaliën en fijnstof metingen kinderkamer

Nooit eerder dacht ik na over de verf, chemicaliën etc die gebruikt worden om relatief goedkope goederen op de markt te brengen. Maar die pieken waren klip en klaar.

Daarom zeg ik ook tegen alle ouders: pas op met laminaat, synthetische verf en goedkope rommel uit andere landen. Investeer in hout, wol, textiel en duurzame, natuurlijke verf. Want echt…ook jouw kind ademt dit dagelijks in en ondervind gezondheidsschade. En nieuwe meubels scheiden tot wel 3 jaar(!!) na aankoop chemicaliën uit!

Daarnaast zag ik ook de voorspelbare CO2 pieken wanneer er lekker gespeeld was. Let op: een te hoge CO2 waarde is vooral nadelig voor kinderen. Kinderen ademen namelijk sneller/anders dan volwassenen en zitten nog volop in hun ontwikkeling. Niet voor niets dat CO2 meters in klaslokalen verplicht zijn.

Wat kun je doen voor schonere lucht kinderkamer?

Gelukkig kun je veel optimaliseren in huis. Dat begint bij voldoende ventilatie (3x daags goed doortochten) en meer bewustzijn over duurzame materialen. Voor de eliminatie van 99.97% van de luchtvervuiling kun je ook een luchtreiniger aanschaffen. Daarnaast hoeft een luchtreiniger, luchtfilter of luchtkwaliteit meter tegenwoordig geen log of impactvol apparaat te zijn.

Hulp bij schone lucht in de kinderkamer? Kijk eens naar BIRDIE, een intuïtieve en super leuke CO2 meter

Meer weten over luchtkwaliteit op scholen? Lees de BLOG.

Een medisch luchtfilter en plantenbak of opbergtafel in een? Ontdek prijswinnaar BLOOM