Blog

Gezondheidsverbetering @home in 4 stappen

Op 12 september 2023 heeft de Raad van State een historische uitspraak gedaan met betrekking tot de vernietigde vergunning van de Vattenfall biomassa centrale in Diemen. Deze uitspraak markeert een cruciaal moment in de Nederlandse strijd tegen biomassa-energie en heeft verstrekkende gevolgen voor toekomstige biomassa centrales in het land.

Hoera geen biomassa: hoe is dit gekomen?

Het proces begon met juridische uitdagingen van milieuactivisten en omwonenden, die betoogden dat de centrale ernstige schade aan het milieu en de gezondheid van de gemeenschap zou veroorzaken. De Raad van State heeft nu geoordeeld dat de vergunning terecht is vernietigd vanwege de gebrekkige onderbouwing van de milieueffecten en de gezondheidsrisico’s.

De juridische gronden voor de uitspraak zijn gebaseerd op de Europese Richtlijn voor Hernieuwbare Energie, die stelt dat biomassa-energie alleen duurzaam is als aan strikte voorwaarden wordt voldaan. De Raad van State concludeerde dat de Vattenfall centrale niet voldeed aan deze duurzaamheidscriteria, gezien de aanzienlijke uitstoot van broeikasgassen en luchtverontreinigende stoffen.

Omwonenden van biomassa centrales ervaren geluidsoverlast, fijnstof en geurhinder, zo blijkt uit onderzoek.

Grote verandering door doortastende omwonenden

De uitspraak betekent óók power to the people. Waar het bedrijfsleven en de overheid het lieten liggen, maakt een onafhankelijk burgerinitiatief het verschil.

Bronnen:

Raad van State vernietigt milieuvergunning van biomassacentrale Diemen (nos.nl)

Bouwvergunning biomassacentrale in Diemen vernietigd: provincie moet eerst gevolgen voor milieu onderzoeken (parool.nl)

Hoogste bestuursrechter vernietigt vergunning biomassacentrale Diemen | RTL Nieuws

Vattenfall legt ontwikkeling omstreden biomassacentrale Diemen stil en zoekt ‘duurzame alternatieven’ (volkskrant.nl)