Blog

Health Improvement @ home

Stof tot nadenken…eindelijk gezondheid voorop?

Geschreven door: Neeltje Denissen

De WHO en Mogelijke Aanscherping van Fijnstofnormen: Onze Gezondheid Voorop

Fijnstof, minuscule deeltjes die zweven in de lucht en die we vaak onzichtbaar noemen, kan een aanzienlijke impact hebben op onze gezondheid. Kijk ook zeker eens naar deze KASSA uitzending over dit thema:

Bron: Gezondheidsschade door slechte luchtkwaliteit: voldoen de normen wel? – Kassa – BNNVARA

Vooral fijnstof door verbranding is gevaarlijk en kan diep in ons lichaam doordringen. Daarom ook dat fijnstof gelinkt wordt aan 80% van de gezondheidsschade door luchtverontreiniging.

Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) overweegt daarom momenteel dus om de normen voor fijnstofvervuiling aan te scherpen, en dat is belangrijk voor ons allemaal.

Gezondheidsrisico’s luchtvervuiling

  1. Ademhalingsproblemen: Fijnstofdeeltjes kunnen diep in onze longen doordringen en leiden tot ademhalingsproblemen en longziekten.
  2. Hartziekten: Studies tonen aan dat blootstelling aan fijnstof verband houdt met een verhoogd risico op hartaandoeningen en beroertes.
  3. Kanker: Fijnstof bevat schadelijke stoffen die kanker kunnen veroorzaken, vooral bij langdurige blootstelling.
  4. Vroegtijdige sterfte: Volgens de WHO leidt luchtvervuiling, waaronder fijnstof, tot meer dan 4 miljoen vroegtijdige sterfgevallen per jaar.
  5. Effect op kinderen: Kinderen zijn bijzonder kwetsbaar voor fijnstof omdat hun organen nog in ontwikkeling zijn. Blootstelling kan hun gezondheid op lange termijn beïnvloeden. Bij 20% van de kinderen met astma is luchtvervuiling de oorzaak…

In lijn met deze zorgen benadrukt Dr. Maria Neira, Directeur van het Departement Milieu, Klimaatverandering en Gezondheid van de WHO, het belang van actie:

“Fijnstofdeeltjes vormen een serieuze bedreiging voor de volksgezondheid, en het is cruciaal dat we onze normen aanscherpen om onze gemeenschappen te beschermen.”

De mogelijke aanscherping van fijnstofnormen door de WHO is een belangrijke stap in de richting van een gezondere wereld voor ons allemaal. Nu kleurt Nederland af en toe nog groen (gezond gebied, ofwel gebakken lucht) en dat beeld zal enorm veranderen naar donkerrood en oranje.

Het RIVM adviseert: hoe minder blootstelling aan fijnstof, hoe beter.

Kijk hieronder naar de aangepaste kaart waarin bijna heel Nederland fel opkleurt. Werk aan de winkel dus voor een schoner leefklimaat. EN…dat start bij minimaliseren van houtstook, wat bijdraagt aan zo’n kwart van de schadelijke fijnstof in Nederland.

Bron: Gemeenten overschrijden WHO-adviesnorm in 2022 | TNO

TIP: Kijk eens naar de AEROCOUNT fijnstofmeter en sluit je aan bij een fijnstof meetwerk. Aerocount is ontwikkeld vanuit Nederlandse universiteiten en de resultaten worden als betrouwbaar gezien door gemeenten en instanties.

Aerocount Fijnstofmeter + | AIRIAS helpt graag bij het inzichtelijk maken én uitvoeren van gezondheidswinst in jouw omgeving. Vanuit ons unieke 4-stappen plan maken we een belangrijk én vaak onzichtbaar thema tastbaar en bieden direct prijswinnende probleemoplossers aan. Onze missie is dan ook: een gezonder leefklimaat voor iedereen. (houseofhealthy.nl)