Kennisbank
Schone Lucht
Lees hier updates over schone lucht en luchtkwaliteit, wetenschappelijk onderbouwd en getest.
Wil je meer informatie over een onderwerp en/of heb je andere vragen/opmerkingen, neem dan contact met ons op of meld je aan voor de nieuwsbrief.
Onderwerpen op thema
LUCHTKWALITEIT INZICHT
- Fijnstof kaart Nederland
- Kaart luchtkwaliteit
- Luchtkwaliteit meter
- Luchtkwaliteit standaarden in bouwbesluit
- Luchtvervuiling: dossier jonge gezinnen
- Onderzoek: Link Luchtvervuiling met Ziektes en Welbevinden
- Duidelijke connectie Luchtvervuiling en Huidproblemen
- Dossier PFAS
- Bedrijven en chemicaliën: impact luchtkwaliteit
- Bedrijven en verbranding chemicaliën: impact omwonenden
- Wat zeggen experts over de gezondheidswinst en waarde van schone lucht?
LUCHTKWALITEIT ADVIES
- Houtstook: wat is de impact en wat kun je doen?
- De Luchtdokter dossier #1: Luchtkwaliteit meter in huis met demo De Luchtdokter
- De Luchtdokter dossier #2: Meting luchtkwaliteit kinderkamer
- De Luchtdokter dossier #3: Fijnstof
- De Luchtdokter dossier #4: Meting luchtkwaliteit op basisschool
- De Luchtdokter dossier #5: Luchtkwaliteit en meting vuurwerk
- De Luchtdokter dossier #6: Zelf aan de slag met luchtkwaliteit meter?
- De Luchtdokter dossier #7: Luchtkwaliteit en leer -en werkprestaties
- De Luchtdokter dossier #8: CO2
- De Luchtdokter dossier #9: Meting luchtkwaliteit bij de kapper
LUCHTKWALITEIT OPLOSSINGEN
- Luchtfilter in huis
Impact luchtvochtigheid: Wat kun je eraan doen? - Luchtreiniger werking en vergelijking
- Nieuwe generatie ionisatie luchtreiniger in staat om PFAS en chemicaliën uit lucht te filteren?
- Luchtkwaliteit verbeteren door luchtzuiverende planten: feit of fabel?
Fijnstof kaart Nederland
De luchtkwaliteit is een cruciale factor voor onze gezondheid en het milieu, en Nederland is geen uitzondering. Met een groeiend bewustzijn van de impact van luchtvervuiling op onze leefomgeving, is het van vitaal belang om te begrijpen wat de kwaliteit van de lucht bepaalt, welke bronnen van vervuiling het meest significant zijn en hoe deze kwestie zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld.
Meer weten?
Lees hier het blog over fijnstof in Nederland
Kaart luchtkwaliteit Nederland
Luchtkwaliteit is een cruciale factor voor onze gezondheid en het milieu, en Nederland is daarop geen uitzondering. Nu het besef groeit van de impact van luchtvervuiling op ons milieu, is het van cruciaal belang om te begrijpen wat de luchtkwaliteit bepaalt, welke bronnen van vervuiling de belangrijkste zijn en hoe dit probleem zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld.
Luchtkwaliteit meter
Luchtkwaliteit is vaak niet merkbaar. Toch ademen we zo’n 20.000 maal per dag lucht in en dringt deze lucht diep in ons lichaam door. Een Luchtkwaliteit meter maakt zichtbaar wat je niet snel zelf niet of ruikt.
Luchtkwaliteit standaarden in bouwbesluit
De WHO wil de luchtkwaliteit richtlijnen aanscherpen. Dat sluit aan bij het advies van het RIVM die op het gebied van fijnstof adviseert
Hoe minder fijnstof blootstelling, hoe beter.
Zo roken we in Nederland door luchtvervuiling ruim 5 sigaretten per dag mee. Maar wist je óók dat in de moderne tijd 75% van de blootstelling bínnen plaatsvindt? Dit tot gezondheidsklachten thuis, maar op op (thuis)werkplekken.
Luchtvervuiling: dossier jonge gezinnen
Soms zijn de nieuwsberichten over luchtvervuiling schrikken. Gelukkig zijn er veel technieken om de luchtkwaliteit te verbeteren. En dat is extra belangrijk voor ouderen én jonge kinderen.
Dossier PFAS
In de afgelopen decennia heeft de opkomst van PFAS (Per- en Polyfluoralkylstoffen) wereldwijd een vogelvlucht genomen. Het leek een wondermiddel maar staat steeds meer ter discussie vanwege de onomkeerbare aanwezigheid en gezondheidsrisico’s. Wat betekent dit voor de luchtkwaliteit en wat kun je zelf doen om de blootstelling te verminderen?
Meer weten?
Lees hier het blog over PFAS
Duidelijke connectie Luchtvervuiling en Huidproblemen
Het is meerdere malen bewezen: Erfelijkheid, maar ook externe omstandigheden als stress, leefgewoonten én luchtvervuiling hebben impact op ons grootste orgaan, de huid. Vanuit de zorg heb ik meegewerkt aan De Huidapotheek.
Hier kwamen veel preventieve tips en adviezen voorbij om mensen met huidproblemen te ondersteunen.
Wat zeggen de experts over de gezondheidswinst en waarde van schone lucht?
Zie hier een verzameling van nieuwsberichten en expert quotes over het thema schone lucht. Zij stonden aan de wieg van de Luchtkwaliteit Nederland kaart en Fijnstof kaart Nederland en hebben een ontastbaar thema als schone lucht handen en voeten gegeven door gebruik van de luchtkwaliteit meter, meetnetwerken en een grote hoeveelheid (gezondheids)data.
https://airias.nl/expert-advies-schone-lucht
Houtstook: wat is de impact en wat kun je doen?
De Luchtdokter verzorgt vaak metingen en hoort vele verhalen van wanhoop over houtstookoverlast. Houtstook zorgt binnen Nederland voor veel verdeeldheid. De een vindt het gezellig en gezeur vanuit de andere kant, maar de ander zit de hele dag in de rooklucht. En onschuldig is het helaas niet: Houtstook vertegenwoordigt 23% van de fijnstofuitstoot in Nederland. En fijnstof zorgt weer voor 80% van de gezondheidsschade, omdat het diep in het lichaam door kan dringen.
Meer weten?
Lees hier het blog met meer informatie én een stappenplan hoe je een dossier kunt opbouwen en een onderbouwde klacht kan indienen.
Lees hier over het persoonlijke verhaal van een familie die naast een Glamping met houtstook woonde.
De Luchtdokter dossier #1: Luchtkwaliteit meter in huis met demo De Luchtdokter
Luchtkwaliteit is voor ieders gezondheid belangrijk. Maar de meeste gezondheidsimpact van vervuiling zien we bij mensen met longziekten, ouden en kinderen. Kinderen daadwerkelijk ook vaak sneller en bij 20% van de kinderen met astma is luchtvervuiling de oorzaak,.
Niet voor niets dat Longfonds aparte campagnes heeft voor kinderen. We bevinden ons het grootste deel van de dag bínnen door en daar is de lucht tot 5x vervuilder dan buiten. Belangrijke oorzaken van luchtvervuiling zijn óók in de kinderkamer te vinden. Denk aan speelgoed, meubel en schoonmaakmiddelen.
De Luchtdokter dossier #2: Meting luchtkwaliteit kinderkamer
Luchtkwaliteit is voor ieders gezondheid belangrijk. Maar de meeste gezondheidsimpact van vervuiling zien we bij mensen met longziekten, ouden en kinderen. Kinderen daadwerkelijk ook vaak sneller en bij 20% van de kinderen met astma is luchtvervuiling de oorzaak,.
Niet voor niets dat Longfonds aparte campagnes heeft voor kinderen. We bevinden ons het grootste deel van de dag bínnen door en daar is de lucht tot 5x vervuilder dan buiten. Belangrijke oorzaken van luchtvervuiling zijn óók in de kinderkamer te vinden. Denk aan speelgoed, meubel en schoonmaakmiddelen.
De Luchtdokter dossier #4: Meting luchtkwaliteit op een basisschool
a
CO2 staat gelukkig steeds hoger op de agenda binnen scholen en bouwbesluiten letten toenemend op luchtkwaliteit, maar er is ook nog een wereld te winnen. We zien met name dat CO2 op de agenda staat vanwege de link met prestaties en algemeen welbevinden, terwijl een raam openzetten hier een groot verschil kan maken.
Leerlingen die in een slecht geventileerd klaslokaal zaten, scoorden lager op de CITO-eindtoets, met als resultaat 13 procent minder kans op hoger schooladvies, zo bleek uit een onderzoek van de Universiteit van Maastricht [bron 7].
“Luchtkwaliteit op basisscholen zo slecht dat leerlingen 75% van de tijd in te weinig zuurstof zitten, waardoor ze minder presteren” [bron 7].
De Luchtdokter dossier #6: Zelf aan de slag met luchtkwaliteit meter?
Meten is weten.
En meetwerk leidt tot maatwerk én actie.
Dat geldt zeker voor luchtkwaliteit. Negatieve patronen en uitschieters zie je pas echt tijdens een luchtkwaliteitsmeting. Soms is dit een belangrijk bewijsstuk wanneer je overlast ervaart, bijvoorbeeld door houtstook of verbranding in de buurt. Onze tip is altijd om te starten met eigen metingen (zorg voor kwalitatieve apparaten, zodat de resultaten betrouwbaar zijn) óf dit begeleidt te doen (gedurende 2 weken) onder het toeziend oog van De Luchtdokter.
Stof tot nadenken: Fijnstof
Luchtreiniger werking en vergelijking
Met de toenemende bewustwording van de effecten van luchtverontreiniging is de vraag naar luchtreinigers de afgelopen toegenomen. Vooral Corona liet een piek zien.
Er zijn verschillende soorten luchtreinigers op de markt en daarom is het wel eens ingewikkeld om een goede afweging te maken. Want welke zijn er nu goed (tip: kies altijd voor een medische filter) en hoe kan ik de verschillende modellen vergelijken in geluid, bereik, werking, filtersysteem en prijs? En hoe zit het met ionisatie technieken?
AIRIAS heeft verschillende bronnen (waaronder de Consumentenbond) geraadpleegd en de opties op een rijtje gezet.
Nieuwe generatie ionisator luchtreiniger in staat om PFAS en chemicaliën uit lucht te filteren.
Nieuwe luchtvervuilingsbronnen vragen om nieuwe luchtreiniging methoden.
Zo is PFAS in de lucht bijna altijd een ultrafijnstof.
Ionisator luchtreinigers kunnen dergelijke kleine fijnstof afvangen door ze elektrisch te laden, maar dit kan leiden tot Ozon lekken. Gelukkig zijn er nieuwe generatie luchtreinigers die op een veilige manier maar liefst 99,97% van de lucht reinigen.
Luchtkwaliteit verbeteren door luchtzuiverende planten: feit of fabel?
NASA toont aan: Planten hebben wel degelijk een luchtzuiverende functie en hier zitten ook ware spierbundels bij. Wel is het zo dat een plantje hier en daar onvoldoende effect geeft. Planten zijn een mooie aanvulling maar géén alternatief voor ventilatie en luchtreinigers. Ze dragen ze óók bij aan de ontspanning en reduceren stress.