Blog

Health Improvement @ home

Geschreven door: Neeltje Denissen

AIRIAS heeft als missie: een gezonder leefklimaat voor iedereen. Mijn achtergrond ligt in de zorg en daar zag ik regelmatig preventie terugkomen, waaronder schone lucht.

Omdat luchtkwaliteit vaak niet waarneembaar is, staat het nog onvoldoende bij Nederlanders op de agenda. Terwijl de lucht in de BeNeLux Europees een van de meest vervuilde is. Dat komt door de ligging bij het Ruhrgebied en de dichtheid in industrie, mobiliteit en landbouw.

Waar begin je wanneer je luchtkwaliteit wilt verbeteren?

Luchtkwaliteit is zo’n groot thema. Kun je daar zelf iets in verbeteren? Jazeker kan dit, aangezien we in de moderne tijd ongeveer 90% van de tijd binnen doorbrengen. En waar begin je dan? Nou net als bij de dokter, begint het met de diagnose na wat testjes en vragen. Zo heb ik een erkende luchtkwaliteit meter geplaatst in meerdere woningen, kantoren en scholen.

De Luchtdokter luchtkwaliteit meter

Wat meten we tijdens een consult op maat (al te boeken vanaf € 35,-):

  • Fijnstof (de meest schadelijke vorm van luchtvervuiling).
  • C02 (zorgt voor verminderd welbevinden)
  • Chemicaliën / VOS: dit is een optelsom van bronnen. Het is in ieder geval goed om deze samen te bespreken. VOS blootstelling vindt ook 10x vaker binnenshuis dan buitenshuis voor. Zo zag ik pieken bij: helium ballonnen kinderfeestje, spinnenverdelging, schoonmaken, nieuw kleed, maar ook een PFAS pan
  • Luchtvochtigheid: zeer belangrijk voor de gezondheid, maar ook voor de levensduur van computers en metalen objecten.
  • Temperatuur
  • Ook nemen we de luchtkwaliteit van de buitenlucht mee, voor een totaalbeeld

De verschillende meters laat ik 2 weken staan, waardoor je al een goed beeld krijgt van patronen en uitschieters. Met name die uitschieters kunnen voor gezondheidsschade zorgen. Hieronder zie je een voorbeeld van een woning, waar al actief geventileerd werd, een goede afzuiging aanwezig was in de keuken én mechanische ventilatie en ventilatieroosters aanwezig waren.

Voldoen nieuwe huizen niet per definitie aan goede luchtkwaliteit normen?

Tegenwoordig ligt de focus behoorlijk op isoleren. Dat is fijn voor de energierekening, maar minder goed voor de hoeveelheid schone lucht. Want isoleren staat bijna haaks op ventileren. Nieuwe, kostbare woningen hebben vaak een WTW-systeem. Let echter op: dit is een flinke verbetering, maar is zeker geen alternatief voor luchtreinigers en luchtfilter in huis die 99,97% van alle vervuiling (waaronder zelfs virussen en bacteriën) elimineren. Daarnaast loopt een bouwbesluit altijd achter op adviezen vanuit de gezondheidsraad. Lees meer in de blog.

Deze resultaten doorlopen we vervolgens en we proberen de pieken op datum en tijdstip te begrijpen. Dit lukt bijna altijd heel goed en vertaalt zich mooi naar advies en oplossingen op maat.

Hieronder zie je waar we op testen, welke gezondheidswinst hiermee behaald wordt en wat normwaardes zijn.